תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

מירוץ סמכויות

במדינת ישראל, סמכות השיפוט בענייני משפחה נתונה לשתי ישויות מובחנות אך מקבילות: בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני. סמכויות שיפוט אלו מקיפות שורה של סמכויות ייחודיות וחופפות, לרבות עניינים כמו נישואין בין זוגות יהודיים, וגירושין – שתיקופם הרשמי נתון אך ורק לסמכותו של בית הדין הדתי, בעוד שישנן סוגיות שלשתי מערכות המשפט יש סמכות מקבילה לעסוק בהן – כגון חלוקת רכוש ודמי מזונות בגירושין. בשורות הבאות נסביר מה פשר המושג "מירוץ סמכויות" בהקשר של הליכי גירושין בישראל והסוגיות הכרוכות בהם, כיצד הבחירה בסמכות שיפוט זו או אחרת משפיעה על תוצאת תביעת הגירושין ומה חשיבות הייעוץ המשפטי בהקשר זה.

 

מה פשר המושג "מירוץ סמכויות" בהקשר של הליכי גירושין בישראל?

בעוד ששתי מערכות המשפט – הן האזרחית והן הדתית, פועלות במסגרת החוק הישראלי, הן שונות באופן משמעותי בהשקפותיהן על נישואין וגירושין. בתי הדין הרבניים נוטים ליישם גישה שמרנית יותר, תוך הסתמכות בעיקר על חוקים דתיים, בעוד שבתי המשפט לענייני משפחה מתייחסים לנושאים אלה מנקודת מבט ליברלית וחילונית יותר.

בהינתן ששתי ערכאות אינן יכולות להתייחס במקביל לאותו עניין מבחינת החוק, בית המשפט אליו מוגשת תביעה לראשונה, מקבל סמכות לדון בסכסוך בין בני הזוג. משחק הגומלין הזה בין סמכויות מקבילות והשקפות שונות בתוך שתי ערכאות המשפט, מוליד תופעה משפטית ייחודית המכונה "מירוץ הסמכויות".

בהקשר להליכי גירושין, הנחת המוצא המקובלת היא שגברים מעדיפים בדרך כלל להגיש את תביעותיהם בבית הדין הרבני, בעוד שנשים בוחרות לרוב בבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, נטייה זו אינה מוחלטת, שכן הנסיבות עשויות להכתיב כי הגשת התביעה לערכאה שכנגד, דווקא תשרת טוב יותר את האינטרסים של בעל הדין היוזם. לכן חשוב לבחון כל מקרה לגופו בעזרת עורך דין לענייני משפחה.

 

כיצד הבחירה בסמכות שיפוט זו או אחרת משפיעה על תביעות הגירושין?

הליכי גירושין מקיפים קשת רחבה של עניינים, לרבות חלוקת רכוש, משמורת ילדים ומזונות.
כל אחד מהנושאים הללו, נחשב לסוגיה נפרדת הקשורה לתביעת הגירושין הכוללת וכאשר יש מחלוקת בין בני הזוג לגביה, ניתן להביאה לדיון בערכאות, באמצעות הגשת תביעת גירושין בנושא הרלוונטי. בין התביעות הללו, בסוגיית המזונות, זוגות מתגרשים מייחסים משמעות מיוחדת לבחירת סמכות השיפוט שתדון בתביעה. זאת מאחר ומקובל לחשוב שבתי הדין הרבניים, נוטים להעניק דמי מזונות נמוכים יותר לנשים. נקודת מבט זו – לעיתים אינה נכונה.

לעומת זאת, בתי המשפט החילוניים, המודרכים על ידי נקודת מבט ליברלית יותר, מתעמקים בהערכה מקיפה של נסיבותיו הכלכליות של הגבר, ומתייחסים בקציבת דמי המזונות בגירושין, לא רק להכנסתו השוטפת אלא גם לכושר ההשתכרות הפוטנציאלי שלו ולנכסים העומדים לרשותו. כתוצאה מכך, פסיקת מזונות שנעשית בבתי המשפט לענייני משפחה, נוטה בדרך כלל לסכומים גבוהים יותר. גם נקודת מבט זו – לעיתים אינה נכונה.

בכל מקרה, אין לצאת מנקודת ההנחה כי סמכות שיפוט אחת תניב תוצאות מיטיבות יותר עבור אחד הצדדים בהליך הגירושין, אלא לבצע בחירה מושכלת בהתאם לנסיבות הפרטניות של בני הזוג והאינטרסים שלהם. לשם כך כדאי לפנות לליווי משפטי מטעם עו"ד דיני משפחה כבר בהתגבש ההחלטה להתגרש.

 

לקבלת ייעוץ משפטי מיידי מעורך דין המתמחה במירוצי סמכויות התקשרו לנייד 052-5070050 או מלאו את הפרטים בדף "יצירת קשר" ונציג מטעמנו יחזור אליכם c מירוץ סמכויות – משבר בחיי נישואין עלול להוביל את צדדים לפעול בדרכים שונות שנובעות ממניעים שונים. לדוגמא, בני זוג רבים חוששים שמא הצג האחר יקדים אותם בפנייה לערכאות.

מהלך זה מוביל אותם למהר בפנייה לערכאות בדרך של תביעה מתאימה או בקשה רלוונטית. לעיתים, החשש מתברר כעורבא פרח, לכן חשוב לא להיות פזיז. כיום, נוצר אבסורד מבחינת הערכאות.

המערכת המשפטית שאמונה על הציבור וכל מטרתה היא לקדם ולעודד צדדים לשמר את התא המשפחתי שלהם, מעודדת היא ע"י מרוץ סמכויות בין ערכאות, את הצדדים למהר ולהגיש תביעות גירושין, ביניהם תביעת מזונות, משמורת ילדים, ענייני רכוש וכו', לערכאות הדיוניות המתאימות.

 

מירוץ סמכויות, חיפזון הוא מהשטן

לפני הפנייה באופן עצמאי לערכאות, וללא ההבנה המתאימה בנוגע להשלכות הכרוכות בכך, תימנעו מפעולות אשר יזיקו לכם בעתיד. לשם כך נועדו עורכי דין בתחום הגירושין, שחשוב להיוועץ עימם ויפה שעה אחת קודם. בג"ץ פלמן, קבע כללים מנחים בעניין מרוץ סמכויות כאשר מוגשות תביעות הן ע"י הבעל וע"י האישה.

נקבע, שגם ביה"ד הרבני וגם בימ"ש לענייני משפחה, יכולים לקבוע האם לאותה הערכאה בה הם דנים, יש את סמכות השיפוט או שהסמכות נתונה לערכאה אחרת. כן נקבע, כי אין לקבוע באופן גורף שכל החלטה של הערכאה שהחליטה ראשונה בעניין, סמכותה היא זו שתחייב את הערכאה האחרת.

אולם, בשל עיקרון הכיבוד ההדדי בין הערכאות, נקבע כי רק "במקרים חריגים" ורק בהתקיים "טעם מיוחד", תחליט הערכאה השניה בעניין סמכותה, חרף העובדה שערכאה אחרת כבר החליטה שהנושא יידון בסמכותה.

 

קיימת חשיבות רבה לפנייה לערכאה מסוימת.

כך לדוגמא: בנושאי רכוש: בימ"ש לענייני משפחה פוסק עפ"י החוק האזרחי, לעומת זאת בי"ד רבני פוסק לרוב עפ"י דין דתי, חרף העובדה שפסיקת בית דין גבוה לצדק מחייבת את ביה"ד הרבני לפסוק עפ"י החוק האזרחי.

סדרי הדין והראיות הנהוגים בבית משפט לענייני משפחה שונים מסדרי הדין בבה"ד הרבניים. השאלה לאיזו ערכאה לפנות, תלויה במקרה הרלוונטי ובנסיבותיו. המיתוס הנפוץ כי ביית הדין הרבני "טוב לגבר" ובית משפט לענייני משפחה "כדאי יותר לאישה" התברר במקרים רבים כמוטעה.

 

לסיכום

לכן, רצוי להיוועץ עם עורך דין בתחום על מנת לבחור את הערכאה המתאימה ביותר למקרה הנדון. מירוץ סמכויות – הקדמת בן זוג בפנייה לערכאות חשובה, יש לה השלכות רבות ומשמעויות בקביעת האסטרטגיה.

לקבלת ייעוץ משפטי מיידי מעורך דין המתמחה במירוצי סמכויות התקשרו לנייד 052-5070050 או מלאו את הפרטים בדף "יצירת קשר" ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.

 

 

שאלות ותשובות בנושא מירוץ סמכויות

"מירוץ הסמכויות" במערכת המשפט בישראל, מתייחס לקיומה של סמכות מקבילה לבתי המשפט האזרחיים והרבניים, בהקשר לדיון בסוגיות הכרוכות בגירושין, ובהן משמורת, רכוש ומזונות. 

שתי מערכות המשפט פועלות על פי החוק הישראלי אך נבדלות בגישותיהן, כאשר בתי המשפט הדתיים מיישמים לרוב חוקים דתיים שמרניים יותר ובתי המשפט לענייני משפחה נוקטים בעמדה ליברלית וחילונית יותר. 

בחירת בית המשפט שיטפל בתביעת מזונות, חלוקת רכוש או משמורת בגירושין, יכולה להשפיע באופן משמעותי על תוצאת התיק, במיוחד לגבי מזונות, שכן לרוב בתי דין דתיים נוטים לפסוק סכומים נמוכים יותר בהשוואה לבתי המשפט לענייני משפחה. לכן, הצדדים בגירושין בוחרים לעתים קרובות אסטרטגית את בית המשפט המתאים לאינטרסים שלהם.

כן, בעל דין יכול לערער על סמכות בית המשפט הנבחר בידי בן זוגו לניהול תיק הגירושין, גם לאחר הגשת תביעה על ידי הצד השני. אולם ערעור זה טעון הוכחה שלאותה ערכאה משפטית אין סמכות לעסוק בסוגיה הספציפית שהובאה להכרעתו. כדי להצליח בערעור זה, על הצד המערער להוכיח שהתביעה לא הוגשה בידי בן זוגו בתום לב, אלא בשאיפה למנוע את הדיון בסוגיה הכרוכה בתיק הגירושין, בערכאה השנייה, כדי להקשות על הצד השני. זאת בנוסף להצגת ראיות ומסמכים רלוונטיים לתמיכה בטענתו.

 

מירוץ סמכויות

מירוץ סמכויות

 

עוד באותו נושא:

עורך דין משפחה מומלץ

כשזה מגיע לענייני משפחה, הרגשות עלולים להתגבר וההחלטות הופכות למורכבות. מגירושין ומשמורת ילדים ועד אימוץ ותכנון עיזבון, תיקי דיני משפחה, מטבעם דורשים לרוב ניסיון משפטי

קרא עוד...
תחום דיני המשפחה

תחום דיני המשפחה – דיני משפחה הם אולי המרתקים ביותר בכל תחומי המשפט, היות ומי שמתמחה בהם, מעורב בהם אישית מרגע הלידה שלו. אלה הם

קרא עוד...
בית משפט לענייני משפחה

לקבלת ייעוץ משפטי מיידי מעורך דין המתמחה בענייני משפחה התקשרו לנייד 052-5070050 או מלאו את הפרטים בדף "יצירת קשר" ונציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם. בית

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>