תפריט
לשיחת ייעוץ חייגו עכשיו!

03-6442224

מניות ואופציות בגירושין

עורך דין ערן עזרא

עודכן לאחרונה בתאריך 12/05/2021

עובדים רבים מקבלים ממעסיקיהם מניות בתמורה להשקעתם. חלוקת רכוש בין זוגות היא משימה לא פשוטה, בעיקר כאשר עסקינן בחלוקת רכוש הנוגעות למניות ואופציות. מהי אופציה? אופציה היא תגמול אשר ניתן לעובד עבור עבודה שביצע בעבר או כתמריץ לעבודה שיבצע בעתיד.

אופציה זו זכות אשר ניתנת לעובד ע"י חברה, אשר נועדה לרכישת מניותיה של החברה. לכל אופציה יש תקופת הבשלה. סיומה של תקופת הבשלה, הוא ביום שבו אפשר לממש את האופציות. יש הבדל רב, בין אופציות שניתנות למימוש אופציות שלא ניתנות למימוש.

הבדל זה יוצר קושי בחלוקת הנכסים בין זוגות, לכן, הנושא נבחן בקפדנות על ידי הערכאות, לרבות כל המרכיבים המשפיעים על נושא זה. לדוגמא – מהי התקופה שלגביה יינתנו האופציות, האם התקופה היא חלק מחיי השיתוף בין בני הזוג, האם אופציות ניתנו כגמול על עבר או כתמריץ לעתיד וכדומה.

בית משפט לענייני משפחה בוחן, בין היתר, האם האופציות ניתנו כרכיב של שכר או כבונוס, האם הכמות שלהם קשורה לאיכות עבודה העתידית? או שהאופציות ניתנו במעבר מחברה לחברה. במידה והעבודה של צד נעשתה בתקופת הנישואין והאופציות ניתנו עבור זה, הרי שהמדובר בנכס שהוא משותף, גם אם בן הזוג נשאר במקום העבודה לאחר הפירוד.

עבודה אשר נעשתה טרם הנישואין ובעקבות כך קיבל העובד אופציות, האופציות אינן נכסים משותפים. בימ"ש יבחן בעיקר את התכלית שלשמה ניתנו האופציות, וזו דרכו כדי לקבוע האם אופציות אלו מהווים חלק מהנכסים משותפים או לא.

קרי, במקרה זה, אשר יגיע לפתחו של בימ"ש, השופט רואה לנגד עיניו את עניין השיתוף בזמן הנישואין עד למועד הפירוד בין הצדדים, השאלה אשר נשאלת היא: עבור מה ניתנו אופציות אלו, אם הסיבה היא עבודתו בן זוג במהלך חיים משותפים, יהיה זה נכס שהוא בר שיתוף. אם קיימת חפיפה חלקית, אשר שהשקלול יהיה עפ"י "כלל הזמן", קרי, שקלול העבודה בזמן נישואין ביחס לעבודה הכוללת שעבורה ניתנו האופציות.

כיצד יאוזן הרכוש של הצדדים כגון: מניות, שלצד אחד אין ולו שמץ של הבנה בעניין? לדוגמא מניה בחברה שהיא משפחתית. חשוב להדגיש, כי הערכאות בוחנות כל מקרה לנסיבותיו, וראוי להיוועץ עם עורך דין לגירושין.

העברות של מניות לבן זוג אשר אין לו הבנה, עלולה להביא להריסתה של חברה ולעצירת הפעילות העסקית. כן, אין להתעלם מכך שצד אשר שולט במניות, במהלך הליך הגירושין, עלול לגרום לכך שהצד האחר יאבד את הזכויות שלו בפעולות מגוונות.

ראוי להגיע לסופיות של דיון ולא להותיר צדדים כשותפים לרכוש לאחר גירושין. לכן, הערכאה הרלוונטית תבחן את מגוון השיקולים ותחליט על החלוקה הצודקת. חלוקת רכוש כוללת בחובה הערכות של שווי העסק, ע"מ לבחון חלוקה ראויה ומאוזנת של המשאבים. לעיתים, ממנה בימ"ש אקטואר או רו"ח, אשר תפקידם להעריך את שווי העסק או החברה.

על סמך חוות הדעת, דוחות ומכלול הנתונים, מקבל השופט את התמונה המקיפה לגבי שוויו של העסק. הבעייתיות מתעצמת, כשמדובר בעסק/חברה בנמצאת בראשיתה, כאשר לצד אחד, יש מידע פנימי, שיסייע לו לפתח את העסק/החברה, בהתאם לקידום הליך גירושין. מומלץ לבני זוג אשר מצויים במצב זה להתייעץ, ובמידת הצורך, אף להוציא את צווים המתאימים, שיגרמו לחלוקה עתידית שתהיה צודקת.

מהו המועד הקובע? הטענות תלויות באינטרסים הכלכליים של אותו צד, אשר ירצה להאריך/לקצר, לפי העניין, את מועד השיתוף. אפשר לטעון שמועד הפירוד הוא ההפרדה הפיזית בין צדדים בעקבות יציאה מהבית של אחד מהם או מועד של הגשת התביעות לבימ"ש או אפשרות אחרת, היא מועד הגירושין בפועל.

האפשרות האחרונה המוצגת, יוצרת בעייתיות, והארכת הזמן של "השיתוף", לעיתים לא בצדק. הנושא מאוד טעון ומורכב, ועל כן, יש לפעול בדרך של "סוף כל מעשה במחשבה תחילה".

 

מניות ואופציות בגירושין

עוד באותו נושא:

פירוק שיתוף בדירה

פירוק שיתוף בדירת מגורים בין בני זוג, הוא תהליך נפוץ ומורכב במסגרת הליכי גירושין. מכיוון שמדובר בנכס משמעותי ובעל ערך רגשי עבור בני המשפחה, יש

קרא עוד...
חלוקת דירה בגירושין

חלוקת דירת המגורים המשותפת היא אחת ההכרעות הקשות והמהותיות ביותר העומדות בפני זוגות מתגרשים. האם הדירה תישאר בידי אחד מבני הזוג או שמא תימכר והתמורה

קרא עוד...
רכוש מלפני הנישואין

חלוקת רכוש בין בני זוג בעת גירושין היא אחד הנושאים הטעונים והמורכבים ביותר מבחינה משפטית ורגשית כאחד. שאלות סביב גורלו של רכוש שהיה שייך לכל

קרא עוד...
תביעה לפירוק שיתוף 

התהליך שבו בני זוג שחיו יחד בדירה משותפת חותרים לחלוקתה או מכירתה במסגרת הליכי גירושין, נקרא "פירוק שיתוף". על אף שהוא מזוהה בדרך כלל בהקשרים

קרא עוד...
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 47 ביקורות
×
js_loader
a5
ערן עזרא – משרד עורכי דין ונוטריון
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם עורך דין >>